Hasselaren met een hart voor dieren kunnen zich aanmelden als vrijwilliger om zwerfkatten te voederen. Dat is een actie uit het gemeentelijk zwerfkattenplan. “Een diervriendelijke aanpak van de zwerfkattenpopulatie is niet alleen beter voor de poezen maar ook andere inheemse, wilde dieren”, zegt schepen van Dierenwelzijn Nele Kelchtermans.
De opvang van dakloze dieren is een belangrijke en omvangrijke wettelijke opdracht. Met het zwerfkattenplan beschrijft Hasselt hoe het eventuele overlast door zwerfkatten zal aanpakken, en dit op een diervriendelijke manier.
“Alles begint met een zicht te krijgen op de populatie van en eventuele overlast door zwerfkatten”, zegt Nele. “Wanneer iemand ons via hasselt.be/melding attent maakt op zwerfkatten in de buurt, wordt de kattenvanger ingeschakeld. De zwerfkat wordt gevangen met een aangepaste vangkooi en wordt overgebracht naar het dierenasiel in Genk. Vervolgens vindt een medische check-up plaats en wordt de zwerfkat gesteriliseerd/gecastreerd door een erkend dierenarts. De zwerfkat krijgt hierbij een perforatie in het oor om te laten zien dat ze behandeld werd. Zodra het dier voldoende gerevalideerd is, volgt de vrijlating.”
Minder overlast
Bij het terugplaatsen van zwerfkatten kan het uitzonderlijk nodig zijn om een nieuwe plaats te zoeken voor vrijlating. Stad Hasselt koos hiervoor twee uitwijkplekken op openbaar domein. Zwerfkatten worden op een uitwijkplek koloniekatten. Gevoederde koloniekatten zwerven minder. Dat verkleint de kans op aanrijdingen en reduceert overlast voor de buurtbewoners.
“Wij voorzien op de uitwijkplek voedsel- en schuilvoorzieningen. Er wordt een schuilhok voorzien per 2 katten in de kolonie, net als een tweetal kilogram voeding per zwerfkat per maand. We zoeken nu vrijwilligers via een zoekertje op onze stedelijke vrijwilligerswerking ‘Hasselt Helpt’. Bij voorkeur zijn er minstens twee vrijwilligers per uitwijkplek. Zij monitoren de katten, geven voeder en vers water. Waar mogelijk melden ze ook nieuwe zwerfkatten.”
De uitwijkplekken zijn voorzien op een perceel ter hoogte van het kruispunt Spalbeekstraat met Molenstraat in Spalbeek en ter hoogte van het kruispunt Zolderse kiezel met Roverstraat (Tuilt). Momenteel wordt enkel die eerste uitwijkplek opgestart en worden er enkel vrijwilligers gezocht voor deze locatie. Voor Tuilt is nog geen opstartdatum voorzien.
Nele beklemtoont dat een doordachte en diervriendelijke aanpak geen overbodige luxe is. “Het aantal meldingen van zwerfkatten loopt de voorbije jaren op. Waren het er in 2019 ‘amper’ 10 dan liep dat aantal in 2022 al op tot 27. Een efficiënte aanpak van de zwerfkattenpopulatie is beter voor het welzijn van de zwerfkatten, verkleint toekomstige overlast, voorkomt een gevaar voor de publieke gezondheid en beschermt inheemse wilde dieren.”
Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via https://www.giveaday.be/nl-be/hasselt/vrijwilligerswerk/gezocht-vrijwilligers-met-een-hart-voor-zwerfkatten/35042
Reacties
Aanmelden via
Facebook