Textiel uit eigen stad, een levende quilt aan stadstuintjes in Runkst of een ‘groene baan’ in Kuringen: het zijn de drie kanshebbers voor het Hasselts burgerbudget. Inwoners en verenigingen dragen met hun projecten niet alleen bij aan een duurzame stad maar beslissen ook mee welk idee uiteindelijk een financieel duwtje in de rug krijgt. Het stadsbestuur voorziet hiervoor 20.000 euro.
Na eerdere edities rond onder meer een circulaire en delende stad of voedsel konden deelnemers dit keer een project indienen onder de brede noemer ‘klimaat’. Of het nu ging om projecten die inzetten op energie-efficiëntie & hernieuwbare energie, circulaire & delende stad, vergroening & ontharding, veerkrachtige voedselsystemen of duurzame & gedeelde mobiliteit en meer: ze waren allemaal welkom.
“Uit de inzendingen werden uiteindelijk drie projecten weerhouden”, zegt schepen voor Klimaat Nele Kelchtermans. “Hun idee zal nu beoordeeld worden door een expertenjury maar ook door de Hasselaar. Dat is namelijk de kracht van het Hasseltse burgerbudget én het verschil met een klassieke subsidie. Door inwoners mee te laten beslissen welke voorstellen een financieel duwtje in de rug krijgen, bouwen ze mee aan een sterkere klimaatrobuuste stad.”
De drie voorstellen die kans maken zijn:
- Welkom in Vlasselt: De initiatiefnemers willen de lokale productie van vlas als basis voor textiel nieuw leven in roepen. Een half jaar lang willen ze alle stappenondernemen die men vroeger ook doorliep om van vlas tot linnen te komen. Van het zaaien in Runkst, Hollands Veld, Katarina, Kempische Wijk, Heilig Hart en in de achtertuin van geïnteresseerden over het creëren van eigen oogstgereedschap tot het weven op straat in de Hasseltse binnenstad.
- Runksterhof: Een groep enthousiaste Runkstenaars kijkt over hagen en muurtjes naar 66 achtertuinen in hun wijk als één ecosysteem. De groep bedenkt, plant en realiseert kleine en grote maar vooral slimme aanpassingen. Van bloemenweide over tegelwip tot egelsnelweg! Ze hopen ook uit te breken en de tuiniermicrobe, ervaring en materiaal door te geven aan zoveel mogelijk Hasselaren uit andere wijken!
- Groene Baan: De bewoners van de Grote Baan in Kuringen willen de naar eigen zeggen ‘grijze baan’ omvormen tot een groene corridor dwars door de Hasseltse deelgemeente. Het project omvat ontharding, de aanleg van groene zones en het integreren van kleurrijke accenten in de straat. Dit niet alleen ter verfraaiing, maar ook als een maatregel om de biodiversiteit te bevorderen, groene longen te creëren en zo de stad meer veerkrachtig te maken tegen klimaatschommelingen.
Hasselaren kunnen vanaf 1 februari tot 14 maart hun stem uitbrengen voor hun favoriet project op www.hasselt.be/burgerbudget. Elk project maakt kans op minimaal 1.000 euro en maximaal 5.000 euro.
“Op een unieke manier dragen de verschillende voorstellen telkens bij aan een meer duurzame stad. Van delen over meer biodiversiteit tot verder ontharden. Dat ze daarnaast ook inzetten op meer sociale cohesie en zichtbaarheid op openbare plekken maken ze voor mij nu al meer dan geslaagd”, aldus Nele.
Reacties
Aanmelden via
Facebook