Sinds de uitrol van de renovatiebegeleiding over het hele Hasseltse grondgebied hebben al 142 Hasselaren zich ingeschreven om hun woning te verduurzamen. Ze mogen rekenen op advies op maat en begeleiding tot het einde van de werken. “De cijfers tonen dat hoe makkelijker je renoveren maakt, hoe sneller mensen de sprong wagen”, zegt schepen voor Klimaat Nele Kelchtermans.
In 2021 lanceerde de stad in drie wijken een proefproject rond collectief renoveren. Dit project werd begin 2023 uitgerold over heel Hasselt. De renovatiebegeleider komt bij Hasselaren op bezoek en onderzoekt de staat van de woning. De eigenaar ontvangt vervolgens een rapport waarin energiebesparende maatregelen staan opgesomd. De renovatiebegeleider berekent de energiewinst, helpt offertes op te vragen en ze te beoordelen en staat zelfs in voor de planning en controle van de werken. Kortom: de renovatiebegeleider geeft je praktische bijstand en begeleiding bij heel je renovatieproces.
“Een concept waar huiseigenaren duidelijk naar op zoek waren. Dat blijkt uit de cijfers. Ondertussen hebben al 142 gezinnen zich aangemeld. Da’s haast evenveel als we over de hele proefperiode in 2023 konden aanzetten tot renoveren. Een veelbelovende start, en dat terwijl de brede communicatiecampagne zelfs nog moet opgestart worden. Het toont dat onze aanpak de juiste is”, aldus Nele.
Met het project wil Hasselt 1.000 woningen verduurzamen. “Dat geeft niet alleen een flinke boost in het halen van onze klimaatdoelstellingen. Ook de lokale economie profiteert van deze renovatiecampagne. “Elke euro die we als stad in het proefproject investeerden, werd door renoverende gezinnen verzevenvoudigd. Wetende dat we nu 550.000 euro voorzien in de verdere uitrol, is dat goed voor een meerwaarde van goed 4 miljoen euro.”
Wie niet meteen ingrijpend wil renoveren, kan nog op andere ondersteuning van stad Hasselt rekenen. Zo loopt de groepsaankoop voor zonnepanelen en/of een thuisbatterij nog steeds. Op www.hasselt.be/renoveren vinden inwoners daarnaast nog tal van andere initiatieven op maat van hun behoefte. Voor inwoners in armoede is er dan weer het sociaal energieloket of de verhuur van duurzame huishoudtoestellen.
Reacties
Aanmelden via
Facebook