Met de plaatsing van het bijzondere kunstwerk ‘Sjel’ in Prinsbeemden wil stad Hasselt bezoekers van het natuurgebied de biodiversiteit op een andere manier laten ontdekken. ‘Sjel’ is een betreedbare kubus die werd ontworpen om mensen te laten ervaren wat het voor hen betekent om met de omgevende natuur te versmelten. “Een unieke ervaring die perfect aansluit bij Prinsbeemden”, zeggen schepenen Derya Erdogan en Nele Kelchtermans.
“Sinds we Prinsbeemden deze legislatuur konden aankopen, tellen we er maandelijks zo’n 1.000 bezoekers. Los van de natuurpracht en de rust die je er kan beleven, willen we met de plaatsing van belevingskunst een meerwaarde bieden aan die bezoeker en liefst nog extra bezoekers aantrekken”, zegt Derya.
Sjel is een compacte en betreedbare kubus (volume van 27 kubieke meter en een gewicht van drie ton, nvdr.) ontworpen door muzikante Patricia Vanneste en architect Sam De Bock. Het bijzondere object gaat dankzij een spiegelende constructie op in het landschap. Een groot venster geeft je een wijds zicht op de omringende natuur terwijl je luistert naar muziek specifiek gecomponeerd voor het kunstwerk. Mensen worden daarmee uitgenodigd om er (alleen) op uit te trekken en zo te ervaren wat het voor hen betekent om met de omgevende natuur te versmelten. Deze doelstelling sluit perfect aan bij Prinsbeemden.
Hasselt heeft bovendien een lange traditie van kunst in de open ruimte weet Nele. “Denk maar aan street art en spraakmakende projecten zoals de badeend of de schommels op de Groene Boulevard”, aldus Nele. “Door kunst zichtbaar en bereikbaar te maken voor iedereen, vergroten we mogelijkheden voor Hasselaren om ermee in contact te komen. Bezoekers van CCHA kennen Patricia Vanneste mogelijks al van de optredens die ze er gaf: dat haar muziek op deze manier een permanente plaats krijgt in Hasselt is dan ook een echte meerwaarde.”
De installatie was tot nog toe op een aantal plekken in Vlaanderen tijdelijk te zien maar krijgt nu dus een vast onderkomen in Hasselt. De kubus is dankzij twee zonnepanelen op het dak zelfvoorzienend en quasi onderhoudsarm.
Ondertussen werkt stad Hasselt samen met het Agentschap Natuur en Bos verder aan het beheer van de natuur in Prinsbeemden. “Hiervoor wordt momenteel een beheersplan opgesteld, bedoeling is om in het najaar met dit plan te landen. Daarin zitten uiteraard vooral maatregelen om de plaatselijke biodiversiteit te herstellen maar wordt er ook gekeken naar de toegankelijkheid en beleving in het gebied. Prinsbeemden is groot genoeg om beide functies te kunnen combineren”, besluit Derya.
Foto © Anton Coene
Reacties
Aanmelden via
Facebook