Het Kunstuur en Horizont vzw slaan de handen in elkaar om mensen in armoede kunst te laten beleven én creëren. De werken die Het Kunstuur vanaf april in Hasselt tentoonstelt, zullen daarbij dienen als inspiratiebron. In het voorjaar 2023 zullen de deelnemende kunstenaars zelf exposeren in het historisch stadhuis en worden de werken geveild. “Met de opbrengst maken we vrijetijdsbeleving toegankelijk voor nog meer mensen in armoede”, aldus de initiatiefnemers.
Het Kunstuur stelt topwerken van Belgische schilders tentoon uit de periode 1850-1950. In Hasselt vond het unieke concept een thuis in het historisch stadhuis. De eerste tentoonstelling loopt van 3 april 2022 tot 8 januari 2023. De tentoongestelde werken waren al te zien in de eerste twee tentoonstellingen van Het Kunstuur in Mechelen, maar zijn nog nooit in Limburg getoond.
“Iédereen laten kennismaken met kunst en cultuur is een doelstelling die ingebakken zit in het DNA van Het Kunstuur”, zegt bezieler Joost Bourlon. “Dat doen we niet alleen met een laagdrempelig expo-concept. We gaan daarvoor ook samenwerkingen aan met organisaties die kwetsbare personen vertegenwoordigen. In Mechelen doen we dat heel succesvol met Sjarabang, een atelier voor mensen met én zonder beperking. In Hasselt werken we samen met Horizont en Avansa Limburg.”
Door samen iets te creëren of vanuit een andere invalshoek ergens naar te kijken, ontstaat er begrip en verbinding
Derya en Nele
Dat Het Kunstuur met Horizont in zee gaat, is geen toeval. “Al jaren kunnen we via de Rap op Stap-kantoren mensen met een beperkt budget op weg helpen naar allerlei vormen van vrijetijdsbesteding zoals tentoonstellingen”, zegt coördinator Roeland Schaeken. “Deze samenwerking met Het Kunstuur past daar dus perfect bij. Met ondersteuning van Avansa Limburg zetten we nu een sociaal-artistiek project op poten, genaamd ‘Kunst uit de marge’. Avansa is de geknipte partner, door hun ervaring met creatieve en educatieve projecten met kwetsbare doelgroepen.”
Wat is kunst?
In het project vertrekt elke partner vanuit de eigen sterktes. Horizont brengt een groep van mensen in armoede samen, die onder begeleiding van Horizont en Avansa leren over kunst, kunst beleven, en tot slot zelf kunst creëren. De makers worden in hun creatief proces geïnspireerd door de werken van Het Kunstuur. Deze organiseert aan het einde van het traject ook een veiling. Met de opbrengst kan Horizont nog meer mensen vrijetijdsbeleving toegankelijk maken.
“We spelen bewust met verwachtingen en vooroordelen. Stijn Meuris stelt zich al lang de vraag wat kunst nu eigenlijk is. Met dit project geven we daar een krachtig antwoord op. Door de (artistieke) kwaliteiten van mensen in armoede te tonen en waarde te geven, kaarten we armoede en uitsluiting aan bij het brede publiek. Ook de makers wordt het een boeiende ontdekkingstocht. Langs de verscheidenheid van de kunst, maar vooral langs de verscheidenheid van hun talenten”, aldus de initiatiefnemers.
Schepen voor Cultuur Nele Kelchtermans en schepen voor Gelijke Kansen Derya Erdogan zijn erg enthousiast over het project. “Ons kunst- en cultuurbeleid wil niet alleen drempels tot beleving wegwerken, maar ook tussen mensen. Door samen iets te creëren of vanuit een andere invalshoek ergens naar te kijken, ontstaat er begrip en verbinding. Daar plukken we allemaal de vruchten van.”
Het project start in het najaar van 2022. Met bezoeken aan expo’s in Het Kunstuur en kunstinstellingen gaan de deelnemers op een culturele ontdekkingstocht. In verschillende creatieve sessies leren ze aan de slag te gaan met verschillende technieken en materialen, waarna ze meerdere kunstwerken maken. In het voorjaar 2023 volgt een expo en veiling in Het Kunstuur Hasselt.
Reacties
Aanmelden via
Facebook