Talentvolle kunstenorganisaties extra kansen geven: met die doelstelling ontwikkelden de steden Hasselt en Genk in 2020 een uniek gezamenlijk kunstenreglement. Vandaag, bij de toekenning van een nieuwe subsidieronde, is duidelijk dat ze in dat opzet geslaagd zijn. Niet alleen steeg het aantal aanvragen: ook het aantal goedgekeurde dossiers ging omhoog, met daarbij enkele nieuwkomers. “De sector maar vooral het publiek zal daarvan de vruchten plukken”, zeggen schepenen Anniek Nagels en Nele Kelchtermans.
Kunst in Limburg beleef je in Hasselt en Genk. Met in totaal 12 podiumactiviteiten per 1000 inwoners in 2022 is het aanbod zowel breed als diepgaand. Hasselt en Genk hebben als centrumsteden daardoor een belangrijke sleutelrol om organisaties en creatief talent maximaal te ondersteunen.
“In 2020 deden we iets wat niemand ons voordeed: als gelijkwaardige partners samen een subsidiereglement uitschrijven ter ondersteuning van professionele kunstenorganisaties. Geen onderlinge concurrentiestrijd of opbod dus. Wel een samenwerking waar iedereen beter van werd: zowel de sector als de bezoeker. Drie jaar later kunnen we stellen dat deze aanpak een succes is”, aldus schepenen Nagels en Kelchtermans.
Extra aanvragen
De afgelopen maanden dienden 18 organisaties een dossier in voor een financiële ondersteuning in 2024 en 2025, waarvan zes nieuwe.
Organisaties dienden met hun aanvraag in te zetten op minstens twee van vijf pijlers. Het ging daarbij om netwerk- en talentontwikkeling, publieksparticipatie met bijzondere aandacht voor mensen in kansarmoede, gemeenschapsvorming, innovatie, en bijdragen aan de uitstraling van de stad. “Uit de ingediende dossiers blijkt dat alle organisaties hier heel concreet en verrassend mee aan de slag zijn gegaan. Dit garandeert dat ze effectief ingang vinden in de werking van de organisaties én dat het publiek hier de vruchten van zal plukken.” Uiteindelijk werden veertien dossiers (opnieuw) positief beoordeeld door een jury van interne en externe experten.
Opvallende nieuwe namen bij de laureaten zijn De Tartaren, Fonk (Cinema ZED), The School en SAGA. Alle organisaties werken, elk met hun eigen insteek, op het snijpunt van stedelijkheid en kunst en zijn dus bij uitstek een exponent van de principes uit de oproep. De positief beoordele aanvragen zullen uitmonden in onder meer structurele coachingtrajecten, een outreachende werking rond cultuurparticipatie of een versterkte inzet op kunst in de openbare ruimte.
Dat de jury niet elke aanvraag positief kon beoordelen, hoeft geen geen blijvend oordeel in te houden. De aanvragen van soms helemaal nieuwe spelers, die, jong en gedreven hun kans al waagden, waren in deze ronde qua structuur, artistieke visie of structurele werking nog niet rijp voor een structurele subsidie. Maar de boodschap blijft dat ze zeker moeten verder doen, projecten en artistieke dynamiek in de steden brengen, partnerships aangaan met de grotere organisaties, groeien en vooral… ervoor blijven gaan.
“We geloven dat deze middelen ook een multiplicator-effect genereren. Niet alleen financieel -vijf organisaties uit de vorige oproep behaalden ondertussen ook structurele Vlaamse middelen- maar ze zullen ook een nieuwe generatie talent inspireren en kansen geven”, besluiten Nele.
Reacties
Aanmelden via
Facebook