Op zaterdag 15 oktober, de eerste dag van de Jeneverfeesten, lanceert het Jenevermuseum zijn allereerste ‘jeneverambassadeur’. Deze eer gaat naar topchef Anne-Sophie Breysem, die één jaar lang deze titel zal dragen.
Hierdoor prijkt ze ook één jaar lang op het etiket van de blauwe kruik van het Jenevermuseum. Aan ideeën om dit ambassadeurschap in te vullen geen gebrek. Het gastronomisch vakmanschap en het jenevervakmanschap zijn perfecte aanvulling op mekaar. "De Stad Hasselt en het Jenevermuseum zetten de komende jaren sterk in op spraakmakende smaak- en erfgoedbelevingen en met Anne-Sophie hebben we de perfecte ambassadeur om ons jenevererfgoed op innovatieve wijze uit te dragen", zegt schepen van Cultuur Nele Kelchtermans.
Hoe word je ambassadeur?
Uiteraard is de liefde en passie voor jenever een eerste en allicht de belangrijkste voorwaarde om jeneverambassadeur te worden. Een ander criterium is dat de ambassadeur dat een autoriteit is in zijn of haar vakgebied is vb. in de gastronomie, de mixologie (cocktailbereiding), en andere disciplines waarin vakmanschap voorop staat. De ambassadeur mag evenwel niet commercieel actief zijn binnen de productie van jenever en andere alcoholhoudende dranken. Het ambassadeurschap is een titel die hij of zij één jaar lang mag dragen. Ieder jaar – bij de jeneverfeesten – zal een nieuwe ambassadeur aangesteld worden.
“Voor de eerste ambassadeur hebben we niet lang moeten twijfelen.. we waren het binnen ons team onmiddellijk unaniem eens dat het Anne-Sophie Breysem zou zijn. Ze promoot al jaren haar liefde voor jenever op een excellente culinaire wijze en ze was onlangs ook een van de gezichten van de spraakmaker-smaakmaker-campagne van onze stad. Zij tilt gastronomisch vakmanschap tot op het hoogste niveau. Dit sluit perfect aan met onze passie én missie om het jenevervakmanschap uit te dragen”, weet Davy Jacobs, directeur van het Jenevermuseum.
Bovendien zal ook de Confrérie van de Hasselts jenever Anne-Sophie tot ridder introduceren. Anne-Sophie Breysem won in 2015 de titel van “Lady Chef of the Year”. Ze kookte jarenlang in restaurant De Kwizien, tegenover het Jenevermuseum. Met Jaume Soler startte ze in 2018 een eigen zaak: restaurant Ansoler. In 2021 was de spraakmaker-smaakmaker voor Visit Hasselt.
Proefondervindelijk onderzoek
Anne-Sophie heeft niet lang getwijfeld toen ze de vraag kreeg om ambassadeur te worden. Ze begint al lachend: “Zo kan ik mijn moeder bewijzen dat het proefondervindelijk onderzoek dat ik naar jenever deed in mijn studententijd, toch nog zijn vruchten afwerpt. Jaren later vragen ze mij als nieuwe jeneverambassadeur.” Voor het invullen van dit ambassadeurschap heeft Anne-Sophie ideeën genoeg. In het voorjaar van 2023 zal zij in het Jenevermuseum een aantal foodpairings organiseren met jenever, en smaakwandeling doorheen het museum.
“Samen met de meester-stoker Steven Reekmans wil ik ook aan de slag gaan om mij te verdiepen in de verschillende smaken, kruiden en aroma’s die aanwezig zijn in jenever. Jenever is immers een authentieke smaak. En smaak is héél belangrijk voor mij. Niks zo erg als flauw eten. Ik werk nu ook al graag met jenever om mijn sauzen iets meer smaak te geven. Lichte jenevers zoals de fruitjenevers voor de vinaigrette bij de vis. Zwaardere jenevers bij het vlees en roomjenevers bij de desserts. Er zijn zoveel verschillende soorten jenever dat mijn inspiratie niet snel uitgeput zal geraken. Bovendien gebruik ik jenever ook vaak in mijn huisaperitief of in pralines en nagerechten. Dankzij dit ambassadeurschap kan ik deze kennis nog meer verdiepen", glundert Anne-Sophie.
Foto © Ansoler
Reacties
Aanmelden via
Facebook