Stokerij Fryns is ongetwijfeld een van de grootste stokerijen die Hasselt heeft gekend. De stokerij had dan ook een enorme economische impact. Het is opmerkelijk dat van deze stokerij nog niet meer in kaart werd gebracht. Het Jenevermuseum brengt hier verandering in. Na meer dan zeven jaar onderzoek, samen met vrijwilligers, opent op 23 september de expo ‘Fryns, vijf generaties jeneverstokers’ met een gelijknamige publicatie.
"Het Jenevermuseum zet al jaren in op beleving en kruisbestuiving met erfgoed, kunsten gastronomie. Zo wil het museum aan al zijn bezoekers via het verhaal over vijf generaties Fryns ook de passie voor jenever doorgeven. Sterk aan het project is de samenwerking met diverse vrijwilligers en de nauwe betrokkenheid van de familie Fryns,...” zegt schepen voor cultuur Nele Kelchtermans.
Zeven jaar onderzoek
Exact zeven jaar geleden startte het museum met het onderzoek over de vijf generaties en de rijke jenevergeschiedenis van Stokerij Fryns. “Het materiaal was rijkelijk voorhanden maar erg versnipperd. Dit maakt het onderzoek naar afzonderlijke Belgische stokerijen zoals Fryns, die hun hoogdagen kenden in de 19de en in de vroege 20ste eeuw, moeizaam, intensief en complex. Een werkgroep van vrijwilligers, onder begeleiding van het museum, dook in archieven, bibliotheken, museumcollecties en privécollecties en sprak met familieleden en (ex-)werknemers. Samen met de familie Fryns hebben we dit huzarenstukje tot een goed eind kunnen brengen”, aldus Karin De Greeve, auteur van het boek.
“We hopen deze participatieve manier van werken te kunnen doortrekken gedurende de komende jaren. Want we willen ook nog graag het erfgoed van andere stokerijen in Vlaanderen in kaart brengen of anderen dit in kaart laten brengen", vult Nele aan.
We willen ook nog graag het erfgoed van andere stokerijen in Vlaanderen in kaart brengen
Door dit uitgebreide onderzoek wist het museum meer dan 240 Fryns-objecten te verzamelen voornamelijk uit de eigen collectie en uit privéverzamelingen. Het topstuk is ongetwijfeld een prachtige collectie van 30 postkaarten met foto’s uit 1932. Ze geven een uitzonderlijke inkijk in het reilen en zeilen van de fabriek aan de Martelarenlaan, aan de Kanaalkom en in de bijhuizen in Antwerpen, Gent en Brussel. Een uniek tijdsbeeld, want van geen enkele andere stokerij is zo een volledig beeld gekend.
De foto’s, gebruikt door de vertegenwoordigers als promotiemateriaal, werden genomen door likeurstoker Bekkers. Deze Nederlandse likeurstoker zorgde ook voor een ander bijzonder stuk in de expo. Speciaal voor deze tentoonstelling schonk de familie Bekkers het receptenboekje van hun overgrootvader aan het museum. “Hiermee kunnen we een stukje smaakgeschiedenis van de jenever en likeuren reconstrueren.
“Behalve deze topstukken zijn er nog meer dan 240 stukken te zien in de expo. Via de verschillende thema’s zie je onder andere welke rol Fryns speelde in de bloei van de Hasseltse keramiekfabriek en welke uitgekiende promotiestrategie Fryns zo groot maakte.” zegt Joanie Dehullu, conservator van het Jenevermuseum.
Expo met geur en schieten met jeneverbessen
In de expo activeert het museum de bezoeker via zijn reukzin, door hem verschillende geuren te laten ruiken, die elk een hoofdstuk uit de geschiedenis van Fryns illustreren. Zo kan je de geur van buskruit ontdekken wanneer het gaat over de ontstaansgeschiedenis van Fryns.
Bovendien moet je ook je neus gebruiken om de installatie ‘Drink of Life’ van olfactorisch kunstenaar Peter de Cupere in het Jenevermuseum optimaal te beleven. Distillatie van jeneverbessen, het vakmanschap van jeneverproductie en het genot van het degusteren van jenever zijn de uitgangspunten van Drink of Life. Een café-interieur, gemaakt uit 120 kg jeneverbessen waarin ook personages bekleed met jeneverbessen zitten, vormt de setting. Een zee van donkere kleuren met een speciale gloed biedt de toeschouwer een unieke kijkervaring, terwijl de hemelse geur van de jeneverbes daarbij zijn neus streelt.
“Ik haalde mijn inspiratie uit een oude foto van de buitenkant van een café waar men de Fryns-jenever schonk. Ik beeldde mij in hoe het er binnen zou uitzien en zocht inspiratie bij de schilderijen van vroegere café-interieurs uit de collectie van het Jenevermuseum.” licht olfactorisch kunstenaar Peter de Cupere toe. Drink of Life is meer dan enkel visueel genot, het is een beleving met meerdere zintuigen.
Reacties
Aanmelden via
Facebook