Van 18 april tot 24 april staat Hasselt in teken van de Fashion Revolution Week. Burgers, boetieks, musea en bedrijven zetten voluit een spotlight op duurzame mode. De eerste editie in Hasselt is nu al succesvol met meer dan 25 activiteiten over de heel week en stad gespreid. Modeshows, tentoonstellingen, lezingen, workshops, film, swhiching en swapfestivals… staan op het programma.
Fashion Revolution is een wereldwijde beweging die streeft naar een meer eerlijke, veilige, milieuvriendelijke en transparante mode-industrie. Jaarlijks roept ze iedereen op om in april hun boodschap mee te verspreiden. Fashion Revolution ontstond zo’n 9 jaar geleden. Toen stortte op 24 april 2013 de Rana Plana-fabriek in Bangladesh in. 1.138 kledingarbeiders, hoofdzakelijk jonge vrouwen, lieten die dag het leven en meer dan 2.500 arbeiders raakten gewond. Wereldwijd staan we onder impuls van Fashion Revolution Week stil bij we de oorsprong van de kleiding die we dragen. Wat is de eigenlijke impact van ons koopgedrag op het milieu?
“Het is de eerste keer dat Hasselt deelneemt aan dit wereldwijde gebeuren en we schieten meteen serieus uit de startblokken. We zijn de enige stad in Vlaanderen die een volledige week lang zo breed inzet op Fashion Revolution week. We focussen hierbij niet alleen op de kledij zelf, maar kijken met een ruime blik naar alles wat met duurzaamheid rond mode te maken heeft. Met laagdrempelige activiteiten willen we Hasselaren helpen om zelf impact te hebben. Hasselt wordt zo stap voor stap de duurzame modestad van Vlaanderen”, zegt schepen van Cultuur, Circulaire Economie en Mondiaal Beleid Nele Kelchtermans.
“We volgen hiermee de succesvolle strategie waarmee we onlangs de VeggieChallenge Award 2022 in de wacht konden slepen. We willen de Hasselaren verder inspireren door hen zelf de kans te geven hun kleding nieuw leven te geven, zelf aan de slag te gaan in workshops en kennis uitwisselen over innovatie en lokale initiatieven. Be the change you want to see in the world.”
Modeshows en swapping events
Zo kan je op donderdagavond 21 april naar een vintage modeshow gaan kijken in kringloopwinkel Okazi. Hun eigen helden, de medewerkers en familieleden tonen de perfecte vintage outfits tonen voor een avondje uit. Op zaterdag 23 april kan je bij de Hasseltse JBC kadee te kleine pre-loved kinderkleding kleren ruilen voor een maatje groter. In het Modemuseum Hasselt kan je op zondag 25 terecht voor een heuse swishing party. Perfect te combineren met de outlet beurs die De Serre die dag organiseert.
In het Hendrikshuis kan je Japanse duurzame technieken leren zoals Duurzaam inpakken in de Japanse Furoshiki stijl. Maar ook de mode-ontwerpers van morgen creeëren in een workshop in het Modemuseum Hasselt een eigen modelijn aan de hand van wegwerpstoffen.
Ook bedrijven en winkels doen mee
Ook de Hasseltse ondernemers zetten hun schouders onder de actieweek. Doen al mee: Ambiorix, Bazart Apart, mAke, Juttu, JBC, Détail, ZIN en Ladyland. Om hier een blijvend gegeven van te maken starten Saartje Boutsen en Charlotte Van Dierendonck (Studio D), met maandelijkse coachingsessies rond duurzaamheid voor Hasseltse ondernemers.
Daarnaast haakt ook de cultuursector in op het programma. “Als Modemuseum willen we het bewustzijn over de milieu- en klimaatimpact van kledingproductue mee helpen aanwakkeren. De huidige gastcurator Murielle Scherre van de expo DressUndress geeft in een lezing haar een blik achter de schermen hoe zij met haar modemerk La Fille d’O dit concreet omzet”, zegt MMH-directeur Karolien de Clippel.
Voor het volledige programma en om je in te schrijven voor een van de activiteiten kan je terecht op www.hasselt.be/nl/uitinhasselt/fashionrevolutionweek
Reacties
Aanmelden via
Facebook