Een prijs voor je klimaatinspanningen: die win je als stadsbestuur niet alleen. De ‘European Energy Award’ (EEA) die vandaag aan Hasselt wordt uitgereikt, is daarom een gedeelde winst samen met alle Hasselaren en hun leefomgeving. “Het is immers met én voor hen dat we actie ondernemen”, zegt schepen voor Klimaat Nele Kelchtermans.
Deze Europese onderscheiding wordt uitgereikt aan gemeenten en steden die hun lokale klimaatbeleid een boost geven met impactvolle energie- en klimaatmaatregelen. Hasselt startte in 2019 met de uitvoering van een haalbaar ambitieus klimaatactieplan. Sinds de start wisten stadsdiensten, burgers, bedrijven en verenigingen met collectieve renovatieprojecten in de wijken, burgerparticipatie bij het plaatsen van zonnepanelen op stedelijke gebouwen of verhuren van energiezuinige toestellen aan kwetsbare inwoners zichtbare, positieve impact te hebben op de leefomgeving in de stad.
“Bij een beginanalyse van Hasseltse klimaatacties eind 2018 scoorden we 33 procent. Door de krachten te bundelen binnen en buiten het stadhuis zagen we onze score bij een recente doorlichting stijgen tot 58 procent. Dat toont dat we de juiste middelen hebben ingezet om ons doel van 40 procent minder CO2-uitstoot tegen 2030 te halen. Die doelstelling blijft uiteindelijk de grootste prijs om binnen te halen, maar als opstapje kan dit zeker tellen”, zegt een tevreden schepen voor Klimaat Nele Kelchtermans.
Klimaatpanel
De volgende maanden starten er heel wat nieuwe projecten die Hasselt verder op weg zetten naar minder uitstoot en een betere wapening tegen een veranderend klimaat. “Denk maar aan de vele burgerinitiatieven rond delen en herstellen, een groepsaankoop voor daktuinen of de verdere uitrol van ons wijkrenovatieproject. Initiatieven waarbij we maximaal samenwerken: als stad zorgen wij voor het aanbod, onze inwoners en bedrijven gaan ermee aan de slag. Om maar één cijfer mee te geven: voor elke euro die we als stad stopten in de opstart van de wijkrenovaties zien we dat onze inwoners zelf 7 euro investeren. Zo maken we samen het verschil.”
Om iedereen in Hasselt nog nauwer te betrekken bij klimaatacties, wenst het stadsbestuur een klimaatpanel samen te stellen. Bedrijven, burgers, middenveld en overheid komen daarin samen om ervaringen en acties te delen. “Dat lijkt ons iets heel waardevol. Zo kunnen we projecten en ideeën delen maar ook meteen feedback krijgen. Dat laat ons toe snel acties bij te sturen waar nodig. Dat we geen tijd mogen verliezen, werd namelijk pas nog eens duidelijk in het jongste IPCC-rapport over klimaatverandering”, besluit schepen Kelchtermans.
Reacties
Aanmelden via
Facebook