
De Hasseltse stedelijke musea blikken tevreden terug op het voorbije jaar 2022 waarbij in totaal 64.150 bezoekers over de vloer kwamen. De succesvolle expo’s zoals ‘DressUndress’, ‘Fryns. Vijf generaties jeneverstokers’ en ‘De nieuwsgierige Hasselaar’ en enkele unieke evenementen brachten vorig jaar opnieuw veel Vlaamse cultuurtoeristen naar Hasselt. “Het aanbod van de stedelijke musea brengt ook de Hasselaren dichterbij cultuur. Het gesmaakte verjaardagsfeest van het Jenevermuseum, de populariteit van Modemuseum Hasselt bij scholen en de erfgoedcampagne van Het Stadsmus waren hier prachtige voorbeelden van", zegt schepen van cultuur Nele Kelchtermans.
Het Jenevermuseum kan terugkijken op een geslaagd feestjaar met stijgende bezoekerscijfers (6%) en opmerkelijke premières. Met ‘Taterwater’ lanceerde het museum, samen met De Wenkbrauwerij, de allereerste theatervoorstelling over jenever. Tijdens de Jeneverfeesten – opnieuw een succesvolle ‘normale’ editie na twee coronajaren – stelde het museum zijn eerste jeneverambassadeur voor: chef-kok Anne-Sophie Breysem.
De tentoonstelling ‘Fryns. Vijf generaties jeneverstokers’, met de bijhorende publicatie en de kunstzinnige geurinstallatie ‘Drink of Life’ van Peter de Cupere, plaatste dan weer een van de oudste en nog steeds actieve stokerijen in Hasselt in de kijker. Kers op de verjaardagstaart was het grootse verjaardagsfeest op 26 november, met animatie, gratis taart én jenever, dat op enkele weken tijd volledig volzet was met 1.200 feestvierders.
Samen met het reguliere museumbezoek zorgden al deze activiteiten voor 28.674 bezoekers (tegenover 27.055 in 2021). Daarvan waren er 64 % Vlaamse, 18 % Limburgse en 19 % Waalse of buitenlandse toeristen. In totaal brachten 57.030 personen een bezoek aan de site zonder daarom ook het museum zelf te bezoeken (tegenover 47.014 in 2021). “Ook dit jaar willen we de stijgende bezoekerscijfers doortrekken. Daarom plannen we verschillende activiteiten met jeneverambassadeur Anne-Sophie Breysem in het voorjaar en de expo ‘Ijzersterk’ (vanaf 23 september) over Belgische emailborden voor sterkedrank, vaak wonderlijke pareltjes van toegepaste kunst. Daarnaast is ook het uitkijken naar wie de volgende jeneverambassadeur wordt én naar een groots winterspektakel in en rond het museum in de eindejaarsperiode,” verklaart Davy Jacobs, directeur van het Jenevermuseum.
Modemuseum Hasselt populair bij jongeren
Modemuseum Hasselt trok in 2022 met de expo ‘DressUndress’ opvallend veel jongeren: maar liefst 26% van de bezoekers was jonger dan 26 jaar. Deze expo, waarin het verhullen en onthullen van het lichaam centraal stond, was ook populair bij scholen. 2.445 jongeren kwamen met hun klas op bezoek. “Modemuseum Hasselt probeert steeds expo’s te maken die maatschappelijk relevant zijn. Musea worstelen in het algemeen met het aantrekken van jongeren. Wij zijn bijzonder trots dat we hier met ‘DressUndress’ in geslaagd zijn en dat we het gesprek over het schoonheidsideaal, en wie of wat dat bepaalt, mee hebben kunnen voeden", aldus directeur Karolien De Clippel. Via enkele speciale randactiviteiten, zoals de workshop naaktmodel tekenen en een rondleiding voor naturisten, trok het museum ook nieuwe doelgroepen aan.
In 2022 ontving Modemuseum Hasselt in totaal 21.474 bezoekers. Hiervan kwam 56% uit Vlaanderen en Brussel en 2,2% uit het buitenland. Het Museum was in 2022 drie maanden gesloten voor de opbouw van expo’s en voor werken aan de verlichting. De expo ‘BAGS’, over (hand)tassen, ging in december haar eerste week in en ontving meteen 1303 bezoekers. ’ Bags’ loopt nog tot met 14 mei. In juni opent Modemuseum Hasselt een nieuwe expo waarbij de eigen collectie centraal staat.
Verdiepende erfgoedactiviteiten opnieuw populair
Het Stadsmus haalde in 2022 14.002 bezoekers met expo’s en activiteiten over wat er in Hasselt leeft en het Hasseltse erfgoed. Drie expo’s sprongen hier in het oog. ‘De Nieuwsgierige Hasselaar’ vertelde meer over de politieke burgerbeweging uit de jaren tachtig. ‘Vanwege de vrienden. Erfgoed is goud waard’ toonde dan weer de pronkstukken uit de collectie, geschonken door de vrienden van het museum. En ook een gedeelte van de expo ‘Fryns’ van het Jenevermuseum vond in het najaar zijn onderdak in Het Stadsmus.
Opvallend is de grote opkomst bij de lezingen uit de KEIK-reeks, de Muscadet aperitiefconcerten, en de dialectbijeenkomsten van het Hessels Ouër. “Na de coronajaren zijn we blij dat deze verdiepende erfgoedactiviteiten opnieuw op een trouw publiek kunnen rekenen.” aldus directeur Ann Delbeke. Dit jaar plannen we werken om onze verlichting aan te passen en bereiden we een participatief project voor rond de Virga Jessefeesten.
Reacties
Aanmelden via
Facebook