1.000 energiezuinige ‘klimaatwoningen’ erbij in 2025. Dat is de doelstelling van stad Hasselt met de verdere uitrol van het wijkrenovatieproject. Na een succesvolle test in drie wijken vorig jaar gaat het stadsbestuur nu elke Hasseltse huiseigenaar helpen met duurzame ingrepen energie te besparen. “We weten dat onze ontzorgende aanpak werkt. We mogen -moéten- dus ambitieus zijn”, zegt schepen voor Klimaat Nele Kelchtermans.
Vanaf eind 2022 kan elke Hasseltse huiseigenaar met een grondgebonden woning een beroep doen op de totale renovatiebegeleiding van stad Hasselt. Het stadsbestuur trekt daarvoor de volgende jaren 550.000 euro uit.
Tijdens het proefproject konden we goed 150 gezinnen aanzetten tot renovatieplannen. Elke euro die we daarin investeerden, werd door door renoverende gezinnen verzevenvoudigd. We hebben dus een flinke hefboom in handen.
“De bewoners van de Banneuxwijk, Kuringen-heide en Witte Wijk konden vorig jaar al instappen in een proefproject. Zij weten dus wat de andere Hasselaren mogen verwachten: een totaalbegeleiding bij duurzame renovatiewerken”, zegt Nele. “Hierbij gaan we verder waar andere renovatieprojecten stoppen. Onze renovatiebegeleider bekijkt tijdens een plaatbezoek de staat van de woning en maakt een rapport op met de mogelijke energiebesparende maatregelen, de energiewinst die deze kunnen genereren, de verwachte terugverdientijd en een overzicht van relevante premies. Daarnaast wordt de Hasselaar geholpen met het opvragen en beoordelen van offertes, planning en controle van de werken en het aanvragen van premies. Door al die zorgen op ons te nemen, kunnen we het verschil maken. Want op lokaal niveau doe je dat bijvoorbeeld met premies niet meer.”
Met het project wil Hasselt 1.000 woningen verduurzamen. Nele geeft toe dat dit als een ambitieuze doelstelling klinkt maar wel haalbaar. “We weten dat onze aanpak werkt. Tijdens het proefproject konden we goed 150 gezinnen aanzetten tot renovatieplannen. Elke euro die we daarin investeerden, werd door door renoverende gezinnen verzevenvoudigd. We hebben dus een flinke hefboom in handen.”
Extra aandacht voor kwetsbaren
Omdat elk huis anders is, wordt het persoonlijke contact en de opvolging cruciaal. Het project voorziet daarom, naast aanwezigheid op evenementen en beurzen, huis-aan-huisbezoeken bij (potentiële) deelnemers. Hierbij is er extra aandacht voor gezinnen die bijkomende ondersteuning nodig hebben. “We willen iédereen de kans geven om zijn huis te verduurzamen, de energiefactuur te verlagen en tegelijkertijd het comfort te verhogen. Wie daarin om welke reden dan ook meer hulp nodig heeft, zal die van ons krijgen.”
Met de verdere uitrol van het wijkrenovatieproject realiseert het Hasseltse stadsbestuur opnieuw een project uit haar klimaatactieplan. Zoals bekend wil stad Hasselt de uitstoot van CO2 op haar grondgebied tegen 2030 terugdringen met 40 procent. Meer dan 30 procent van de Hasseltse CO2-uitstoot is afkomstig van huishoudens. Renoveren is dus een belangrijk onderdeel om de uitstoot te beperken.
“Daarnaast zetten we natuurlijk in op verschillende manieren om fossiele energie te besparen en de switch naar lokale, duurzame energie te maken. Met de bouw van een verticale windmolen op de sportsite van Kiewit bijvoorbeeld. Bovendien willen we in de volgende maanden de elektriciteitsproductie door zonnepanelen op onze eigen daken verdubbelen. Dat zou een forse sprong voorwaarts zijn. De Hasselaar staat hier dus zeker niet alleen in”, besluit Nele.
Reacties
Aanmelden via
Facebook